Kitchen’s Gods and Goddesses / Virtuvės Dievai ir Dievaitės

Skaityti lietuviškai

Some food items become part of kitchen’s interior. They wouldn’t leave and we can’t imagine a “normal” kitchen without them. They are like gods and goddesses, just sitting there at all times. For example, when I was growing up we ALWAYS had milk, eggs, sugar and bread. Now I have replaced those gods with new ones and am eager to share with you my nominees for the place on the Healthier Kitchen’s Mount Olympus.

 

#1 Almond Milk

Click to Read about Avocado

Dear readers, I invite you to leave those cows alone and start making your own milk. You ask why? It’s fun, it’s healthy, it will make you feel like a superhero (not many people can brag about making milk).

Image

When I first started making milk from almonds, my motivation was to add more healthy foods into my life. Now, I am addicted to it. I make it myself, because commercial nut milk contains unpronounceable additives, and because it’s fun to milk your nuts (I reeeally wanted to say this last part). Anyway, ALMONDS contain vitamin E, manganese, selenium, magnesium, potassium, zinc, iron, fiber, phosphorous and calcium (Not bad, right?!). And this is why almond milk is among kitchen gods.

By the way, this is not a new invention of some sort, so rest assured you are not becoming hip or anything. In fact our ancestors started making almond milk as early as Middle Ages. Then… we forgot about it.

Almond milk starts with good quality raw almonds. It might be tricky to get hold of raw unpasteurized almonds, but it is worth trying for the sake of health. Once you got your paws on a bag of these, you can start the process.

 

Ready?

 

You will need (for 3.5-4 cups of milk):

1 cup of almonds

3 cups of water

 

Process:

While there are plenty of ways to make almond milk, I suggest soaking them over night in room temperature water (for 8 hours). In the morning blend drained almonds with 3 cups of water, drain the mixture through the cloth (make sure to squeeze the cloth really well), and – voila! Your own almond milk. How does it feel?

*It is a natural, additive free product so if refrigerated, can be enjoyed for up to 3 days.

ImageImage

 

 

 

 

 

 

 

 

Get Creative:

If now you feel like a god/goddess yourself, take your milk a step further and get creative! You can add to the milk honey, raw cacao, vanilla, or whatever your heart desires. You can make ice cream from it, use it in smoothies, pastries, etc. Furthermore, not to be wasteful, I recommend using the pulp to make body scrubs. I like adding some lemon juice and raw sugar, or sea salt. The scrub can be divided into smaller amounts, frozen in individual bags and taken out to thaw right before the use.

Image

almond scrub with honey

Thus, indulge yourselves and be healthy my do-it-yourself gods and goddesses!

If you have kitchen favorites, please leave a comment! We would love to hear who is sitting on your Mount Olympus and why.

__________________________________________________________________________

Virtuvės dievai ir dievaitės

 

Kai kurie maisto produktai tampa neatsiejama virtuvės interjero dalimi. Jie neišnyksta ir mes negalime įsivaizduoti “normalios” virtuvės be jų. Jie kaip dievai ir dievaitės, kurie visada sėdi ant lentynų. Pavyzdizui, man augant mes VISADA turėjome pieno, kiaušinių, cukraus ir duonos. Dabar aš iškeičiau tuos praeities dievus į naujus, Sveikesnės Virtuvės Olimpo Kalno gyventojus.

#1 Migdolų Pienas

Skaityti apie Avokadą

Mieli skaitytojai, kviečiu jus palikti tas karves ramybėje ir pradėti gaminti savo pačiu pieną. Klausiate kodėl? Nes tai smagu, sveika, jausitės kaip superherojai (ne daug kas gali pasigirti tuo, kad “pagamo”… pieną).

Image

Aš pradėjau gaminti pieną iš migdolų, nes norėjau rasti daugiau produktų, kuriuos galėčiau įtraukti į sveikos gyvensenos receptų sąrašą. Tiesą sakant, buvau nusiteikusi pakankamai skeptiškai, bet uzteko paragauti saldaus, balto, švelnaus pieno ir tapau nuo jo priklausoma. Aš gaminu pieną namie, nes pirktiniai produktai turi neaiškių priedų, ir dėl to, kad man patinka “melžti” riešutus (: MIGDOLAI savo sudėtyje turi vitamino E, mangano, seleno, magnio, kalio, cinko, geležies, ląstelienos, fosforo ir kalcio (neblogai, ar ne?!). Štai dėl to migdolų pienas sėdi ant mano virtuves Olimpo kalno.

Beje, riešutų pieno gaminimas nėra naujas išsigalvojimas ar madų vaikymasis. Mūsų protėviai pradėjo gaminti migdolų pieną dar Viduramžiais. Tada… mes apie tai pamiršome.

Geram migdolų pienui reikės geros kokybės migdolų. Kai perkate riešutus paklauskite ar jie buvo kažkuo nupurkšti ar apdoroti. Naturalūs migdolai bus daug skanesni, saldesni ir maistingesni. Tad kai i jūsų letenas pateks maišas tokių riešutų, galite pradėti “melžti”.

Pasiruošę?

 

Jums reikės (3.5-4 puodeliams pieno):

1 puodelio migdolų

3 puodelių vandens

 

Procesas:

Rasite daugybę būdų kaip gaminti riešutų pieną, tačiau aš patariu paprasčiausiai užpilti riešutus kamabrio temperatūros vandeniu ir palitki juos nakčiai, kad išmirktų (8 val.). Ryte, nusunktus riešutus sudėkite i blender-maišyklę, supilkite 3 puodelius vandens ir maišykite. Tada perkoškite riešutų masę naudodami audinio skaitę (būtinai išspauskite is riešutų visą skystį), ir – voila! Jūsų migdolų pienas. Kaip jaučiatės?

*tai naturalus produktas be priedu, tad laikykite pieną šaldytuve iki 3 dienu.


Image

Būkite kūribingi:

Jei dabar patys jaučiatės kaip dievai, metas pratęsti kūrybinį procesą. Galite įmaišyti į pieną medaus, nesaldintos kakavos, vanilės, ar ko tik jūsų širdis geidžia. Iš migdolų pieno galite gaminti ledus, naudoti jį kokteilių maišyme, desertuose, ir t.t.

Be to, nebūkite švaistūnai, pasigaminkite kūno šveitiklį iš likusios migdolų masės. Aš asmeniškai įspaudžiu citrinos sulčių, įmaišau rudojo cukraus granulių, ar jūros druskos. Šveitiklį galite padalinti i mažesnes porcijas, sudėti į maišelius ir užšaldyti. Kai esate pasiruošę jį naudoti, pagriebkite vieną maišelį iš šaldymo kameros.

Image

Tad mėgaukitės ir būkite sveiki, mano pasidaryk-pats dievai ir dievaitės!

All you need to know about Avocado

#2 Avocado

 

Number two among our Kitchen’s gods is AVOCADO. This super-fruit earned its place on Healthier Kitchen’s Mount Olympus for its smooth nutty flavor, versatility and, of course, nutritious value. Remember guacamole from your last trip to a Mexican Restaurant? Well, after reading this post, smashed avocados will shine in a whole different [green] light.

Image

 

First, let’s convince you that avocado is a great item.

 

Avocado is full of FAT. Fat is delicious, right? And fat of avocado is actually healthy, primarily consisting of monounsaturated oleic acid. Studies show that “bad” cholesterol levels drop and “good” cholesterol levels rise if person consumes one avocado god every

Imageday. Furthermore, avocado is rich in vitamins A, B, folic acid, calcium, iron, 9 essential amino acids and potassium. Avocado is also great for in-home-natural-spa. Mashed avocado, mixed with lime juice and honey, can be used as a moisturizing mask, or you could add some healthy shine to your hair by making 5 minute mashed avocado hair masks. Don’t forget to rinse. In other words, grab a bag of avocados and be happy.

 

 

How to pick an avocado

 

This is tricky, but with practice you will be a pro! First, you need to decide what type of avocado will be most suitable for you. There are tons of options (or none at all), depending on where you live. For example, Hass avocados are quite popular everywhere and have stronger nutty flavor, Bacon avocado, on the other hand, is light in flavor. If you were planning on using avocado externally best choice would be oilier Hass, Pinkerton, or Fuerte avocado. Once you made up your mind and arrived to the store, run to the avocado stand, take one in your hand and apply gentle pressure to the skin with your finger pads. Please don’t abuse the avocado, don’t try to poke it with your nail, or dent it with your finger. Be gentle, because these green gods bruise easily (awwwww…). If avocado yields gently to the light pressure – it’s a winner! If your fingers sink into the skin – this baby is way too ripe. Sometimes I go to the store and avocados are just not ready, meaning that they don’t yield to any pressure. You still have options! Snatch a bag of firm avocados and ripen them at home (you will have to place them at room temperature in a paper bag, and pray religiously for them to ripen). It should be perfect in couple days.

Image

 

Options, options, options…

 

So now you stocked up on avocados and don’t know what to do with them. NOT a problem! Use them everywhere. Add sliced avocado to your salad, wraps, sandwiches, sushi rolls, face, hair… some raw dessert recipes require avocados too (so deceiving!). However, the BEST option, in my humble opinion, is to make some kick-ass guacamole. Remember that Mexican restaurant? You can do better! You could go crazy with it, or you could go simple. Today I would like to present you the simple:

 

You will need:

 

2-3 avocados

1/2 lime

3 tablespoons chopped cilantro

1 teaspoon olive oil

salt to taste

pepper to taste

minced jalapeno pepper – for some serious kick (if you love spicy)

*you could add ¼ onion, ½ tomato and/or 1 clove of garlic. However, raw onion and garlic are irritants to your stomach lining; tomato shall be not too “juicy”, because it might make guacamole super watery. However – choice is yours.

 

How to cut avocado the pro way:

 

Slice it in the middle around the pit, separate the halves, ninja stab the pit with a kife, twist the knife; remove the pit, scoop avocado with a spoon.

Image

Guac preparation:

 

Mash avocado with a fork, squeeze lime juice in. Mix. Add all remaining ingredients. Mix. Done. Easy!

Image

 

Get creative and enjoy!

XOX

 

Aura

 

 

 

___________________________________________________________________________________

Viskas Apie Avokadą
#2 Avokadas

 

Numeris du mūsų virtuvės dievų tarpe yra AVOKADAS. Šis super-vaisius nusipelnė vietos Virtuvės Olimpo kalne dėl savo švelnaus (kiek riešutinio) skonio, universlumo, bei, žinoma, maistingumo. Prisimenate gardžiąją guacamole kuria mėgvotes Meksikiečių resorane? Taip? Skaitykite toliau ir sutrinti avokadai nušvies visai kita [žalia] šviesa.

Image

Pirmiausia, įtikinkime jus, kad avokadas yra nuostabus

 

Avokadas yra pilnas RIEBALŲ. Kas riebu, tas skanu, ar ne? Be to, avokado riebalai yra sveiki, sudaryti iš mononesočiųjų oleino rūgšties. Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie suvartoja po vieną dievuką avokadą per dieną, džiaugiasi žemesniu “blogojo” cholesterolio lygiu kraujyje, bei didesniu “gerojo” cholesterolio lygiu. Be to, avokadas turtingas vitaminais A, B, folio rūgštimi, kalciu, geležimi, 9

Image

amino rūgštimis ir kaliu. Avokadas taip pat gali būti naudojamas natūralių-namų-spa. Sutrintas avokadas, sumaišytas su žaliosios citrinos sultimis bei medumi, gali būti naudojamas kaip drėkinamoji veido kaukė, arba galite naudoti sutrinta avokadą kaip penkių minučių plaukų kaukę. Tik nepamirškite gerai išskalauti galvos. Trumpai tariant, griebkite maiša avokadų ir būkite laimingi.

 

 

Kaip išsirinkti avokadą

 

Tai rimta užduotis, tačiau su praktika pasieksite profesionalų lygį! Visų pirma, apsispręskite kuri avokadų rūšis tinkamiausia jums. Jūsų parduotuvėje gali būti daugybė rūšių (arba nei vienos), priklausomai nuo to kur gyvenate. Pavyzdžiui,

Hass avokadas yra pakankamai poluliarus ir pasižymi stipresniu, riešutiniu skoniu, kitą vertus, Bacon avokadas yra švelnaus skonio. Jei planuojate avokadą naudoti namų spa, tada geriausia būtų rinktis vieną iš riebesnių variantų, pavyzdžiui Hass, Pinkerton, ar Fuerte. Kai išsirinksite tinkamą avokadą, bėkite į parduotuvę, griebkite vieną į ranką ir švelniai suspauskite šį žaliąjį monstrą savo pirštų pagalvėlėmis. Neskriausti avocado, nebandykite pradurti jo odos, ar įspausti pirštu. Būkite švelnūs, nes šie žalieji dievaičiai lengvai užsigauna (awwwww…). Jei avokadas vos vos pasiduoda švelniam spaudimui – rankose laikote nugalėtoją! Jei jūsų pirštai tiesiog “sulenda” į avokado odą – šis mažius yra pernokęs. Kartais aš nueinu į parduotuvę ir nerandu prisirpusių avokadų. Jei taip atsitiko ir jums, galite griebti dar neprinokusius ir nokinti juos namuose (reiktų laikyti kambario temperatūroje poperiniame maišelyje ir labai labai melstis, kad greičiau prinoktų). Turėtų būti kaip tik po keletos dienų.

 

 

Pasirinkimai, pasirinkimai, pasirinkimai…

 

Taigi, dabar jūs “užsipirkote” avokadų ir nežinote ką su jais daryti. NE problema! Naudokite juos visur. Pagardinkite avokadų grežinėliais salotas, sumuštinius, sušio suktinukus, naudokite ant veido, plaukų… Dauguma žaliavalgystės mėgėjų naudoja avokadus desertuose (labai apgaulinga!). Tačiau, GERIAUSIAS būdas kaip galite panaudoti avokadą, mano kuklia nuomone, yra pasigaminti kick-ass guacamolės. Prisimenate tą Meksikiečių restoraną? Jūs galite geriau! Galite pagaminti crazy guacamoles, arba visiškai paprastos, pasirinkimas jūsų. Aš pristatau paprastą variantą:

 

Jums reikės:

 

2-3 avokadų

1/2 žaliosios citrinos

3 valgomųjų šaukštų smulkintos kalendros

1 arbatinio šaukštelio alyvuogių aliejaus

druskos, pipirų pagardinti

smulkinto aitraus pipiro – kuriems patinka “degantis” maistas

Image

 

*taip pat galite įdėti ¼ svogūno, ½ pomidoro ir/arba 1 skiltelę česnako. Tačiau svarbu prisiminti, jog žali svogūnai ir česnakas dirgina skrandį; pomidorą rinkitės ne vandeningą, nes kitaip guacamole bus super skysta.

 

Kaip profesionaliai supjaustyti avokadą:

 

Įpjaukite išilgai avocado, aplink kauliuką, atskirkite dalis, ninja stiliumi pasmeikite kauliuką, pasukite peilį; išimkite kauliuką, išskobkite avokadą šaukštu.

Image

Guacamole paruošimas:

 

Sutrinkite avokadus šakute, įspauskite žaliosos citrinos sulčių. Maišykite. Sudėkite likusius ingredientus. Maišykite. Viskas. Paprasta!

Image

Būkite kūrybingi ir mėgaukitės!

XOX

Aura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mums butu labai įdomu išgirsti kokie produktai sėdi ant jūsų virtuvės Olimpo kalno ir kodėl, tad paliktie mums komentarą!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s