Kitchen’s gods and goddesses / Virtuvės dievai ir dievaitės

Some food items become part of kitchen’s interior. They wouldn’t leave and we can’t imagine a “normal” kitchen without them. They are like gods and goddesses, just sitting there at all times. For example, when I was growing up we ALWAYS had milk, eggs, sugar and bread. Now I have replaced those gods with new ones and am eager to share with you my nominees for the place on the Healthier Kitchen’s Mount Olympus.

almond milk

#1 Almond Milk

Dear readers, I invite you to leave those cows alone and start making your own milk. You ask why? It’s fun, it’s healthy, it will make you feel like a superhero (not many people can brag about making milk).

Image

When I first started making milk from almonds, my motivation was to add more healthy foods into my life. Now, I am addicted to it. I make it myself, because commercial nut milk contains unpronounceable additives, and because it’s fun to milk your nuts (I reeeally wanted to say this last part). Anyway, ALMONDS contain vitamin E, manganese, selenium, magnesium, potassium, zinc, iron, fiber, phosphorous and calcium (Not bad, right?!). And this is why almond milk is among kitchen gods.

By the way, this is not a new invention of some sort, so rest assured you are not becoming hip or anything. In fact our ancestors started making almond milk as early as Middle Ages. Then… we forgot about it.

Almond milk starts with good quality raw almonds. It might be tricky to get hold of raw unpasteurized almonds, but it is worth trying for the sake of health. Once you got your paws on a bag of these, you can start the process.

 

Ready?

 

You will need (for 3.5-4 cups of milk):

1 cup of almonds

3 cups of water

 

Process:

While there are plenty of ways to make almond milk, I suggest soaking them over night in room temperature water (for 8 hours). In the morning blend drained almonds with 3 cups of water, drain the mixture through the cloth (make sure to squeeze the cloth really well), and – voila! Your own almond milk. How does it feel?

*It is a natural, additive free product so if refrigerated, can be enjoyed for up to 3 days.

ImageImage

 

 

 

 

 

 

 

 

Get Creative:

If now you feel like a god/goddess yourself, take your milk a step further and get creative! You can add to the milk honey, raw cacao, vanilla, or whatever your heart desires. You can make ice cream from it, use it in smoothies, pastries, etc. Furthermore, not to be wasteful, I recommend using the pulp to make body scrubs. I like adding some lemon juice and raw sugar, or sea salt. The scrub can be divided into smaller amounts, frozen in individual bags and taken out to thaw right before the use.

Image

almond scrub with honey

Thus, indulge yourselves and be healthy my do-it-yourself gods and goddesses!

If you have kitchen favorites, please leave a comment! We would love to hear who is sitting on your Mount Olympus and why.

__________________________________________________________________________

 

Kai kurie maisto produktai tampa neatsiejama virtuvės interjero dalimi. Jie neišnyksta ir mes negalime įsivaizduoti “normalios” virtuvės be jų. Jie kaip dievai ir dievaitės, kurie visada sėdi ant lentynų. Pavyzdizui, man augant mes VISADA turėjome pieno, kiaušinių, cukraus ir duonos. Dabar aš iškeičiau tuos praeities dievus į naujus, Sveikesnės Virtuvės Olimpo Kalno gyventojus.

#1 Migdolų Pienas

Mieli skaitytojai, kviečiu jus palikti tas karves ramybėje ir pradėti gaminti savo pačiu pieną. Klausiate kodėl? Nes tai smagu, sveika, jausitės kaip superherojai (ne daug kas gali pasigirti tuo, kad “pagamo”… pieną).

Image

Aš pradėjau gaminti pieną iš migdolų, nes norėjau rasti daugiau produktų, kuriuos galėčiau įtraukti į sveikos gyvensenos receptų sąrašą. Tiesą sakant, buvau nusiteikusi pakankamai skeptiškai, bet uzteko paragauti saldaus, balto, švelnaus pieno ir tapau nuo jo priklausoma. Aš gaminu pieną namie, nes pirktiniai produktai turi neaiškių priedų, ir dėl to, kad man patinka “melžti” riešutus (: MIGDOLAI savo sudėtyje turi vitamino E, mangano, seleno, magnio, kalio, cinko, geležies, ląstelienos, fosforo ir kalcio (neblogai, ar ne?!). Štai dėl to migdolų pienas sėdi ant mano virtuves Olimpo kalno.

Beje, riešutų pieno gaminimas nėra naujas išsigalvojimas ar madų vaikymasis. Mūsų protėviai pradėjo gaminti migdolų pieną dar Viduramžiais. Tada… mes apie tai pamiršome.

Geram migdolų pienui reikės geros kokybės migdolų. Kai perkate riešutus paklauskite ar jie buvo kažkuo nupurkšti ar apdoroti. Naturalūs migdolai bus daug skanesni, saldesni ir maistingesni. Tad kai i jūsų letenas pateks maišas tokių riešutų, galite pradėti “melžti”.

Pasiruošę?

 

Jums reikės (3.5-4 puodeliams pieno):

1 puodelio migdolų

3 puodelių vandens

 

Procesas:

Rasite daugybę būdų kaip gaminti riešutų pieną, tačiau aš patariu paprasčiausiai užpilti riešutus kamabrio temperatūros vandeniu ir palitki juos nakčiai, kad išmirktų (8 val.). Ryte, nusunktus riešutus sudėkite i blender-maišyklę, supilkite 3 puodelius vandens ir maišykite. Tada perkoškite riešutų masę naudodami audinio skaitę (būtinai išspauskite is riešutų visą skystį), ir – voila! Jūsų migdolų pienas. Kaip jaučiatės?

*tai naturalus produktas be priedu, tad laikykite pieną šaldytuve iki 3 dienu.


Image

Būkite kūribingi:

Jei dabar patys jaučiatės kaip dievai, metas pratęsti kūrybinį procesą. Galite įmaišyti į pieną medaus, nesaldintos kakavos, vanilės, ar ko tik jūsų širdis geidžia. Iš migdolų pieno galite gaminti ledus, naudoti jį kokteilių maišyme, desertuose, ir t.t.

Be to, nebūkite švaistūnai, pasigaminkite kūno šveitiklį iš likusios migdolų masės. Aš asmeniškai įspaudžiu citrinos sulčių, įmaišau rudojo cukraus granulių, ar jūros druskos. Šveitiklį galite padalinti i mažesnes porcijas, sudėti į maišelius ir užšaldyti. Kai esate pasiruošę jį naudoti, pagriebkite vieną maišelį iš šaldymo kameros.

Image

Tad mėgaukitės ir būkite sveiki, mano pasidaryk-pats dievai ir dievaitės!

Mums butu labai įdomu išgirsti kokie produktai sėdi ant jūsų virtuvės Olimpo kalno ir kodėl, tad paliktie mums komentarą!

 

Advertisements

2 thoughts on “Kitchen’s gods and goddesses / Virtuvės dievai ir dievaitės

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s